A

A

A

Któremu sciskał rękę gen Jaruzelski

Byłem na poligonie w Orzyszu w ramach specjalnej jednostki z Bartoszyc Nr 4413 gdzie najwięcej zajęć to zajęcia polityczne i budowa bunkrów.
Podczas jednej takiej pracy która wymagała systematycznego zalewania przez 24 godziny przyjechał do nas wtedy szef GZP Wojciech Jaruzelski i chociaz byłem wściekły,że przerwał mi zyciorys to chyba byłem dumny,że podszedł przywitał się ze mną mimo ręki mojej brudnej od betonu,wiecie co to się pamięta.

dumny? ale przeżycie to było...

miałem własnie służbe pod dyż "klubu kościuszkowca" (bez samochwały...nieprzypadkowo wybrany) kiedy mieli zebranie wysocy rangą generałowie i oficerowie.Najważniejszym z nich miał być Jaruzel..chodz do końca nie było to pewne.Czekali na niego z 2 godziny.Ja pelniłem służbe w holu klubu obok była szatnia..podchodzili kolejno do mnie ja sie przedstawiałem i odbierałem czapki i płaszcze.Nagle wszyscy rozprysli sie jakby alarm im ktoś ogłosił..zostałem sam.Z kąd nawet nie wiem podszedł do mnie jakiś oficer i powiedział.."młody kościuszkowcu masz zaszczyt poznać z bliska a może i przywitać sie z Gen Jaruzelskim".Nie powiem miałem już 1,5 roku slużby i pare wystepów przed Grobem Niez. Żołn. ale dreszczyk emocji po mnie przeszedł.Za chwile podjechał czarny chyba ..Peugeot..wysiadł st chor szt. w mundurze stalowym i otworzył drzwi z których wyszedł Jaruzel. Byl w mundurze..ciemnych okularach szedł pewnym krokiem. Stałem na baczność napreżony jak struna fortepianu..podszedł podał rekę i powiedział "czołem kościuszkowcu" i podał czapkę i płaszcz.Mieli tą narade z 2..3 godziny po czym pierwszy wyszedł Jaruzel z tym samym St chor. szt. podałem mu czapkę i płaszcz i pojechali.Duma ? zaszczyt?? bo ja wiem ale w końcu nie każdy miał taką okazje.

refleksja

Podzielę się małą refleksją. Teraz każdy jest "bohaterem" Trzeba było wtedy być w wojsku i postawić się byle jakiemu (chociażby) kapralinie już nie mówię o wyższych rangach. Ech koledzy jesteście teraz mądrzy bo nic wam nie grozi. Jestem za tym aby "ONI" dostawali mniejsze emerytury, bo gadanie że: "nie podałbym ręki zdrajcy" jest głupie. Teraz wiesz jak jest, ale przedtem? Kto wiedział że komunę szlag trafi? Jak byłem w MONie to komuna miała się jak pączek w maśle (w wojsku szczególnie). Ilu było takich co w cywilu nie wiedzieli co to jest PZPR? W wojsku zapisywali się hurtem do KMW do PZPR. Takie były rozkazy: Która kompania albo batalion miał więcej członków albo kandydatów do partii, ten dowudca dostawał nie tylko premię ale i niejednokrotnie awans i nie ma się co oburzać, tak było. Robię zakład że żaden z was by się nie odważył postawić okoniem. Kto wie o czym mowa ten mnie poprze. Nie ma więc co psioczyć na tych którym rękę ściskał Jaruzelski. Bo gdybyś wtedy był w armii też byś jeden z drugim reki przez tydzień nie mył:-) Pewnie po całym osiedlu (wsi) byś się chwalił że: "tą rąsią witałem się z Jaruzelskim" :)))

Nikt nie neguje frajdy

Nikt nie neguje frajdy uściśnięcia graby generałowi,w twoich czasach był Jaruzel - obecnie mógłby to być Polko-jednak z perspektywy czasu uważam,że Jaruzelski był pachołkiem Moskwy.Takie jest moje zdanie.Pewnie pomyślisz,że obecnie Polko może być pachołkiem USA,jednak to nie prawda-Polko nie zdradził swojego Narodu(tak do przodu to stwierdzenie ;) )
Pozdrawiam.

Kocerka nie dywaguj.

Kocerka nie dywaguj. Przecież on napisał że był z tego dumny. Też jestem z tego dumny. Banialuki po trochu piszesz i tyle. 8 razy byłem przy jp2 bardzo blisko i nie jestem z tego dumny uwierz mi.

???

"Co ma piernik do wiatraka?" Tzn. co wspólnego ma J.P.-II z Jaruzelskim? Nie mogę pojąć związku. Oświeć mnie:-)

Proste, jedni są dumni że

Proste, jedni są dumni że przebywali w otoczeniu Generała. Ja byłem i przy nim jak i przy jp2 i stwierdzam że wolę Generała. Nie był sztuczny.

8 x byłeś w jakim

8 x byłeś w jakim charakterze? Bo chyba po coś tam szedłeś? I chyba z własnej woli i przekonania. Noooo, jeśli się mylę - popraw.

???Waldek!!!

Wejdź na jego profil a przekonasz się ,że z nim jest coś nie tak!!!:)))
Urodzony-1967r , powołany w 1978r.???!!!:))) W wieku 11 lat w kamaszy???!!! Na zabezpieczeniu był 8 razy!!!! Patrząc ...tak , czy tak... wychodzi mi ułamek !!!Wróć!!!! Ułomek!!!!:))
Toż to musiał być jakiś mutant:)))

???!!!!:)))

Po mojej interwencji naniósł ......... "poprawkę" :)))))
Błyskawicznie!!!!!!!!

Tak jest poprawka, i dzięki

Tak jest poprawka, i dzięki ci za zwrócenie uwagi. Nie widziałem tego, a błąd by nadal był.

Waldziu, sorry

Dzięki za sprawdzenie faktycznie mutant. Jestem rocznik 1959 i powiem szczerze nie wiem jak to się stało że wpisałem 1967 r wtedy do pierwszej klasy zasuwałem.

bliskim zabezpieczeniu jego

bliskim zabezpieczeniu jego tzw. wizyt. z własnej woli w ten koszmar bym nie wchodził. Warszawa, Kraków Częstochowa, Poznań, Łódź, Legnica, Wrocław, Szczecin. Kolejność nie jest zachowana.

Hmmmmmmm, wychodzi mi

Hmmmmmmm, wychodzi mi służba w policji a wcześniej w milicji - ...z własnej woli w ten koszmar bym nie wchodził. .... Trafiłem?

"Każdy tuman, który nie umie dodawać, twierdzi, że jest humanistą.
Każdy niechluj, który robi błędy ortograficzne, twierdzi, że jest umysłem ścisłym."
/znalezione w internecie/

Prawie trafiłeś. 99%

Prawie trafiłeś. 99%

...........

...........

wiec pomyliłeś portale...

TO NIE PORTAL DLA GLIN...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Śmieszne. Żebyś ty

Śmieszne. Żebyś ty wiedział ilu tu nas jest... A kadry zawodowej tu nie widzisz ? też bym powiedział że dla twojego zawodu miejsca tu nie ma i co? i nic....

nie czas i pora .....

ale o zawody tu nie chodzi tylko że to jest portal REZERWY...nie milicji czy innych formacji..

Jaruzel zdradził,miał

Jaruzel zdradził,miał "pranie muzgu już od czasów IIwś.Jaki generał pozwoliłby aby na terenie jego ojczyzny "sojusznicy odpierali atak" imperialistów(takie były plany).Komuniści byli źli tak samo jak hitlerowskie niemcy!Tylko skurw.....synom czerwonym się udało i teraz mają zajebiste emerytury,a żołnierze AK,i inni prześladowani za komuny dostają zasiłki,dzięki którym żyją i nie mogą umrzeć.Przykre.

W wojsku nie...

ale,po latach na spotkaniu na którym promował swoją książkę "Stan wojenny-dlaczego" Jaruzelski,który jest u schyłku życia,nadal jest postacią kontrowersyjną,ale co by nie powiedzieć dalej połowa polaków uznaje jego uwczesne decyzje za słuszne.Ja swojego zdania nie zmienię i jeśli nawet wejscie "Iwana" było mało prawdopodobne,to bratobójcza wojna domowa jak najbardziej.Może za kilkadziesiąt lat prawda z tamtych czasów ujrzy światło dzienne...oby...

.

.

.

.

???!!!

Dla mnie nie byłby to zaszczyt!!

2 x ??

To bardzo ładnie z Twojej strony, że pamiętasz o tym fakcie.
Zawsze to jakieś przeżycie..
Tylko dlaczego napisałeś na ten temat aż 2 (dwa) wątki?
Z tym samym tekstem?

"Im bardziej chore jest państwo, tym więcej w nim ustaw i rozporządzeń." .... (Tacyt)

Mnie jaruzelski miał

Mnie jaruzelski miał zaszczyt uścisnąć prawicę , jak na poligonie pojechałem sam (z ładowniczym) czołgiem i zanim się pluton wstrzelał rozpieprzyłem wszystkie główne cele (makiety czołgów).Anulował mnie ponadto 20 dni ancla,który i tak odsiedziałem,ale było mniej do dosługiwania.

uścisk dłoni...

Nie miałem takiego "szczęścia" ale kiedyś uścisnoł mi prawicę gen.Siwicki.Było to na poligonie w Żaganiu.Były to ćwiczenia pozoracji wybuchu bomby "A" Byłem w oddziałe ewakuacji rażonych (OER) Całym ćwiczeniom przygłądało się naczalstwo ze Śląskiego Okręgu Wojskowego byli też generałowie z innych armii Układu Warszawskiego.Żeby zrobić "GRZYBA" zużyto podobno 10t trotylu i tyleż samo niewybuchów.Efekt był niesamowity: Błysk,podmuch i ten grzyb.A potem ewakuacja rażonych:Charakteryzatorzy z Polskiego filmu zrobili na chłopakach poparzenia otwarte złamania nóg i rąk.Wyglądało to niesamowicie.Po ćwiczeniach do naszego obozu przyjechał gen.Siwicki,gen.Ochanowicz,gen.Molczyk i inni.Wtedy właśnie miałem "zaszczyt" kontaktu z panem gen.Siwickim.Gen.Jaruzelskiego widziałem z bardzo bliska w 1968 r w Czechosłowacji ale nie kopnoł mnie ten "zaszczyt".

Most pontonowy w Połęcku

Byłem na zabezpieczeniu łączności telefonicznej na budowie mostu pontonowego w Połęcku - było to chyba lato 1970 lub 1971.
Ciężarówki zrzucały do Odry pontony, saperzy zapieprzali w wodzi po pas łącząc to żelastwo do kupy. wszyscy w hełmach, pasy dociągnięte do bólu, kałachy obijające plecy...
My, chłopaki z łączności zostaliśmy wydelegowani, aby ten cały bajzel ktoś mógł ogarnąć przez telefon, ot, 2 linie telefoniczne z radiolinii. Bluzy na haczyku w budzie, pasy na j....ch, brzęczące opinacze. Za nami rok służby :-). Stoimy sobie koło budy, kto musi (i ma za co) ten pali, klaty wypięte do słońca.
Kiedy po moście przejechały pierwsze czołgi (oj był widok, był, ale chłopaki-dekle chyba więcej mieliby do powiedzenia :-)) do naszej "budy" ustawionej ok.100 m od brzegu na wale p/powodziowym zaszedł generał. Ruski generał, który obserwował ten cyrk. Moment paniki, krok w kierunku bluzy ale zaraz spoko - generał machnął ręką, żeby sobie głowy tym nie zawracać, wlazł do "budy", złapał słuchawkę, powiedział do niej co musiał, poklepał nas po ramieniu, rękę podał i nawet stwierdził - "charaszo rebiata". Dla niego w naszym przypadku najważniejsze było, że była łączność. Podlegaliśmy tylko naszemu dowództwu będącemu daleeko w koszarach.
A swoją robotę wykonaliśmy na medal. Liczyła się łączność. Padł wtedy jakiś rekord czasowy w stawianiu mostu pontonowego.

"Im bardziej chore jest państwo, tym więcej w nim ustaw i rozporządzeń." .... (Tacyt)

jaruzelski?

czyn sie chwalić??ludzie Jaruzelski jest nikim dla mnie!!jest zdrajca narodu powinien byc osadzony i zdegradowany do szeregowego ,emerytura gorą 500zl.pozdrawiam

hm... Widzę kolega ze

hm... Widzę kolega ze Wschodniej Rzeczypospolitej Polski, rozumiem. Tam kwiatki stawiają OGNIOWI, Tam Na wawelu proklamowali księstwo podhalańskie wspólnie z Frankiem, nawet złotą ciupagę dali.. Rozumiem. Ale k..... zdrajcę to sobie znajdź w Kuklińskim. Mam zaszczyt nie pozdrawiać jeżeli znasz Boziewicza.

nie wschodniej !mieszkam od

nie wschodniej !mieszkam od lat na zachodzie!dla Ciebie kim jest
jaruzelski jest zdrajca i komunistyczna swinią

ale masz ich mentalność.

ale masz ich mentalność. Po co więc tu mieszkasz, przecież to komuniści ziemie zachodnie dostali, Anders, i cały Rząd Londyński w oświadczeniu stwierdzili wyraźnie że Szczecina i Wrocławia nie chcą. Uważam więc że kto tak samo uważa na tych terenach mieszkać nie powinien ze względu na tzw. swój honor.

det

mieszkam w Berline.co za brednie piszerz idz do szkoly,ok

oj tam..

sami "Polacy" mieszkają zasiedleni zza Buga.Sami swoi..niejednokrotnie 2 okupacje przeżyli ..najpierw sowiecką potem niemiecką.Inna bajka to ukraińska swołocz po akcji .."wisła".

he

powiedz Jaruzelskiemu zeby ci rękę podał mozesz isc z nim na calosc wejdz w ślinę..

Opowiedz nam swoją:
śmieszną,
odjechaną,
niebezpieczną...
czytaj więcej

Nasza trybuna honorowa
Kto ważny odbiera nasze defilady
czytaj więcej

I Ty możesz awansować, dostać order lub pochwałę przed frontem oddziału
czytaj więcej

Na chustę
Na "godzinę piątą"