A

A

A

Wcześniejsze emerytury dla byłych żołnierzy służby zasadniczej.

od 3 miesięcy jestem emerytem

WKU bez problemów poświadczyła służbę w WP.
ZUS płaci grosze. Skrzyknijmy się jak górnicy i na stolicę...
Mieszkam w Warszawie, na Starej Pradze, na Szmulkach...
Gdyby coś to do Was koledzy dołączę.
Pozdrawiam

No to dupa zbita :( Życzę

No to dupa zbita :( Życzę wszystkim kolegom-rezerwistom owocnej i wydajnej pracy do 67 roku życia. A tym młodszym - oby nie dłuższej... bo juz coś się przebąkuje, ze za parę lat trzeba będzie znowu zreformować system emerytalny. A jak komuś kiedykolwiek przyjdzie do głowy raz jeszcze głosować na Tuska, Pawlaka albo Palikota niech się zawczasu pierdolnie młotem kowalskim w łeb.

Wypowiedzi

Niektórzy żywcem cytują telewizornię
http://www.youtube.com/watch?v=omVNYNWtySQ

Ponieważ z założenia nie

Ponieważ z założenia nie oglądam programów informacyjnych, publicystycznych i interwencyjnych w TV mam nadzieję, że kolega Waldek nie zalicza mnie do owej kategorii "niektórych". Jaki jest koń (tzn nasz establishment) każdy widzi. Ciekaw jestem czy Tusk wygrałby wybory gdyby rewelacje ze swojego expose ujawnił w czasie kampanii?

...?

Przecież pisałem 4,5 roku temu , że jak tusk ze swoją hołotą wygra wybory , to podniesie ...składki i wiek emerytalny .
Pomyliłem się tylko o te kilka lat .

ps. cynizm tego hipokryty przekracza wszelkie normy .

...mam nadzieję, że kolega

...mam nadzieję, że kolega Waldek nie zalicza mnie do owej kategorii "niektórych"...
Oczywiście, myślałem o tych, z którymi w tym linku dziennikarz prowadzi wywiad.

Wcześniejsze emerytury dla byłych żołnierzy służby zasadniczej.

Cieszy mnie, że kolegów ten temat poruszył, ale z samego gadania nic nie wyniknie.
W związku z tym jeszcze raz proszę kolegów obeznanych bardziej z prawem, niż ja,
o konkretne zadziałanie w tym temacie.
Wiem, że jest szansa, wiec ruszmy du.. albo lepiej głowy bo sprawa jest warta świeczki.
A nie jak niektórzy piszą: "nic z tego nie będzie", "szkoda zachodu", "a jak to zrobić bo człogiści
a tam bibole". Nie dzielmy skóry na żywym niedźwiedziu. Bardzo dziękuję koledze Waldkowi,
że przeniósł ten temat bliżej strony głównej. Proszę więc także kolegę Admiana aby temat trafił
na stronę główną a może jeszcze dalej, może ktoś ma układy w mediach, to by było wspaniale.
Moje możliwości skończyły się, jestem tylko samoukiem komputerowym co umiałem to zrobiłem.

a może....

mamy tu pewniaka...."Warszawiaka..krawaciarza z pragi" on niedaleko od "koryta" to zapewne nam pomoże w tej sprawie.To dla niego zapewne .."pikuś"..co tam dla niego takie drobne sprawy.Ogól tego portalu to "szaraki"..imbecyle..motłoch.W/g niego ... .to chodz dla niektórych może coś załatwi (jak to podkreśla...on "kumaty"..szkolony inaczej ( ale kto on to tylko on sam wie...)Robciu M......powodzonka do dzieła.....rusz dupe...pokarz na co cie stać....możesz coś oprócz oceniania innych???

wsio fajnie ale....

Jak zrobić aby każdy był zadowolony.A czemu a bo nasuwa mi sie taka myśl ..ile naliczyć temu co służył za "komuny" 2 lata a temu co 3 lata....w "stanie wojennym"....po nim ...był na misjach poza granicami kraju itp..itd.....Odezwali by sie zapewne i tacy co by chcieli by"czerwone berety"miały wiecej od"bibu" ..pancerniacy od zająców....itd itp.....jedno pewne każdy rezerwista by chciał te pare czy tam ileś lat mniej czekać na tą "emerytkę".

Jak zrobić? Ano tak, żeby

Jak zrobić? Ano tak, żeby nie różnicować gdzie kto służył. Jak się zaczniemy dzielić i nie wystąpimy jednym frontem to sprawa przerypana. Jest tylko problem jak zdopingować Admina i twórców tego portalu do działania. Mają szansę zdziałać coś pożytecznego i wypracować sobie niezły "pijar".

...?

Nic z tego nie wyjdzie , ponieważ ten okres PO zaliczyła jako okres nieskładkowy .

Nie strasz ludzi. Zasadnicza

Nie strasz ludzi. Zasadnicza służba wojskowa liczy sie jako okres składkowy. Własnie sprawdziłem to w decyzji ZUS o naliczeniu kapitału początkowego.

...?

A czasem czy liczy się li ona tylko do stażu pracy ? , gdyż do szkodliwych warunków na pewno nie . Tak więc przelicznika również nie ma .

Do stażu się wojsko liczy

Do stażu się wojsko liczy jako okres składkowy - wskaźnik 1,3. Dla nieskładkowych jest wskaźnik 0,7. Do szkodliwych się nie wlicza (ani do tzw uciążliwych). Chodzi więc o to, żeby licząc 1 rok służby jako 2 lata była możliwość naszego przejścia na emeryturę w wieku 63 lat (w starym systemie) lub w wieku 65 lat (gdyby nam dopieprzyli pracę do 67 roku życia, co nie daj Boże). Koledze, który wrzucił ten wątek na forum o to właśnie chodziło. I to ma sens,bo przecież nie można traktować na równi jednego roku woja jak jednego roku pracy ze względu na jego specyfikę. Uważam,że to jest dla nas w tej chwili SPRAWA NAJWAŻNIEJSZA, ważniejsza od politycznych przepychanek itp "pierdółek". Kto pracuje 35 lat i czeka go jeszcze 11, ewentualnie 13 lat pracy ten wie, co mam na mysli.

j.w.

I właśnie o to mi chodziło.

...?

Już w nic nie wierzę , ponieważ ; 1. Miałem odejść po 25-ciu latach w wieku 50 lat.
2. Później w wieku 55 lat .
3. Teraz , 60 lat , a w przyszłości 67 lat .
W praktyce średnia długość życia mężczyzny wynosi w Polsce 63 lata i z zasady w mojej rodzinie z mężczyzn nikt tego wieku nie przeskoczył ( a i kobiety wiele dłużej nie żyją ) , także po podwyższeniu składki emerytalno - rentowej ( jak to prorokowałem 4 lata temu gdy platforma wygra wybory ) ZUS NA MNIE ZAROBI I TO BARDZO DUŻO ZAROBI ( nie liczę nawet obniżenia zasiłku pogrzebowego ) :)))) .

ps . niech od razu pier ....ą do 80 lat i problem emerytur będą mieli z głowy .A jakie oszczędności dla budżetu w dobie kryzysu . Nie trzeba myśleć jak gospodarzyć , aby państwo funkcjonowało , tylko się bawić i kręcić afery .

zgadza sie..

ci co przy korycie i ci co mają przebicie to "swoje " przywileje umieją pod siebie ustawiać..a reszta"hołoty" w/g nich do roboty dozgonnie."Dół " jest tylko potrzebny jak to "mieso armatnie" do przewrotów..rewolucji....a potem do roboty i podkrecać tylko im śrubę.Historia sie powtarza już nie pierwszy raz.Ileż już było tych afer..są nowe....a ilu "beknęło "?????Oni tam dają sobie zawsze radę......Krzysiek u was płacą jeszcze szkodliwe???

...?

Jeszcze placa , jednak nie dla wszystkich z
tego tytulu cos wynika . Jak na razie lapalem sie na 60-tke ,gdyz do 1997 roku mialem warunki szczegolne ( i nadal to samo robie, tylko ze teraz okazalo sie ,ze jest ok.)

Do ~Krzysztof.. dnia 28/11/2011 16:17:19

...niech od razu pier ....ą do 80 lat i problem emerytur będą mieli z głowy...
Pamiętasz tekst z kabaretu z PRL-u?
Może przypomnę dla MŁODYCH:
"emeryci, popierajcie partię czynem...
umierajcie przed terminem!!"
Tylko wtedy chodziło o partię PZPR, teraz inna partia u steru.

...?

Widac , metody rozwiazywania problemow te same .

Ja myslę tak: w Polsce

Ja myslę tak: w Polsce żeby coś wywalczyć trzeba robić sporo szumu wokół siebie. Ci milczący są olewani. Niedawno poczytałem jak wygląda "dwór Tuska" i ręce opadają. Zresztą już o tym pisałem i nie będę się powtarzał. Więc skoro oni nam serwują 67 lat to my im np 60 dla przykładu. I "żydowskim targiem" może coś da się uszczknąć ;) Jedynym wyjściem jest nagłośnienie sprawy (np przez twórców tego portalu) bo przecież nikt nie będzie jeździł po Polsce i zbierał podpisy byłych rezerwistów pod jakimś projektem kontrustawy.

...?

Milczący to ja nie jestem i na zadymie w Warszawie , gdy będzie taka potrzeba , będę , ale czy to coś zmieni ? Przecież oni mają i media , i sądownictwo , i aparat przymusu w swoich łapach .Jednak masz rację szum trzeba robić , aby wiedzieli , że nie mają tylko z bezwiednymi baranami do czynienia .

Proponuję abysmy wszyscy,

Proponuję abysmy wszyscy, którzy tą sprawą są zainteresowani, zwrócili się do twórców portalu o nagłośnienie tego problemu. Zrobili w mediach szum i promocję przy starcie tego portalu więc i teraz niech nam pomogą. Niech każdy np wrzuci tu post "Adminie zajmij się sprawą"
Zaczynam więc: ADMINIE ZAJMIJ SIĘ SPRAWĄ

OK

OK - przekazuje do redaktora :)

W Nowym Roku życzę i

W Nowym Roku życzę i Adminowi i Redaktorowi dotrzymania zobowiązania :)

Do Admina

ADMINIE ZAJMIJ SIĘ SPRAWĄ

???Należy po wojskowemu!!:))

Obywatelu admin !!!!
Ruszcie dupę w tej sprawie!!!:))))

emerytura

witam was stare wiarusy odnosnie zaliczenia wojska -wiec sluzba wojskowa liczy sie do stazu pracy w warunkach szczegolnych ale tylko w tym wypadku jesli pracowales przed wojskiem na takim stanowisku i po zakonczeniu sluzby wojskowej wrociles na poprzednie stanowisko w ciagu 30dni od zakonczenia sluzby ,bylem w wojsku kierowca mechanikiem czolgu eksploatacyjnego i teraz chcialem z wku uzyskac papier a tu szok oni nie moga znalesc dokumentow ,a jakis mlody cwaniak po cywilnemu ale mysle ze to byl jakis wojskowy wciska mi ze sluzba w wojsku to nie praca i zadnych warunkow szczegolnych do tego nie ma ,wg mnie to jest nie normalne bo na spychu czy koparce czy samochodzie ciezarowym w cywilu sie liczylo a czolg to jest taksowka ,na szczescie nie bylo mi to potrzebne bo wystarczylo mi z lat przepracowanych w stoczni ,teraz skonczylem 60-tkei zlozylem juz trzeci raz papiery bo zawsze im cos nie pasowalo ,ale teraz trzymaja juz dlugo wiec chyba licza jak mie ewentualnie skubnac pozdrawiam wszystkich starych i tych mlodszych wiarusow ,mysle ze walczcie bo warto ,

Opowiedz nam swoją:
śmieszną,
odjechaną,
niebezpieczną...
czytaj więcej

Nasza trybuna honorowa
Kto ważny odbiera nasze defilady
czytaj więcej

I Ty możesz awansować, dostać order lub pochwałę przed frontem oddziału
czytaj więcej

Na chustę
Na "godzinę piątą"